December 10, 2016

Please reload

Recent Posts

Kuka on Alina Piu?

December 10, 2016

 

Alina Piun myymälässä työskentelevät Iisa Tammisto ja Saara Kovanen haastattelivat Alina Piun suunnittelijaa ja yrittäjää Pauliinaa myymälän jouluikkunan rakentamisen lomassa. Alina Piun takana on Pauliina Leisti, 35-vuotias tekstiilisuunnittelija. Pauliina asuu Tuusulassa miehensä ja 7- ja 11-vuotiaiden tyttäriensä kanssa.

 

Miten Alina Piu syntyi?

 

Olen aikaisemmalta koulutukseltani kauppatieteiden maisteri. Kun olin kuopukseni kanssa äitiyslomalla, minulle tuli vahva halu lähteä vielä opiskelemaan jotain luovempaa ja omalta tuntuvaa alaa. Olen todella kunnianhimoinen ja halusin, että voisin tehdä työkseni jotain, mikä on intohimoni.

 

Kankaat ja tekstiilit ovat olleet lapsesta asti todella tärkeitä minulle. Mummillani oli pieni vaatehuone, jonka hyllyt olivat täynnä kankaita. Kankaat olivat värijärjestyksessä seiniä peittävillä hyllyillä ja minun lempiasiani lapsena oli mennä istumaan sinne huoneeseen niiden kankaiden keskelle. En ole kovin taitava ompelemaan, mutta tekstiilimateriaalit ovat aina kiinnostaneet minua. Mummin kanssa kudoin mattoja ja vieläkin tykkään mm. neuloa. Koen kuitenkin vahvasti olevan enemmän suunnittelija kuin käsillä tekijä.

 

Päädyin sitten opiskelemaan tekstiilisuunnittelua ja aika varhaisessa vaiheessa minulle tuli selväksi, että haluan yrittää luoda itse työni ja perustaa yrityksen. Aloin ideoida kuviollisia huiveja, joista syntyi ajatus Alina Piu -brändistä. Ensimmäinen Alina Piun mallisto tuli markkinoille syksyllä 2013. Alina Piu -nimi on muuten anagrammi etunimestäni.

 

Mitä eettisyys merkitsee sinulle vaatteiden valmistamisessa ja suunnittelussa?

 

Eettisyys merkitsee tietenkin paljon, minusta sen pitäisi olla perusperiaate kaikessa toiminnassa. En voi edes kuvitella, että tekisin jotain niin, että joku toinen kärsii sen takia.

Minulle ainoa tapa suunnitella ja valmistaa vaatteita on sellainen, että kaikkia tuotantoketjussa kohdellaan hyvin. Valmistajat valitsen Euroopasta, jolloin on helpompi luottaa siihen, että työolosuhteet ovat kunnossa. Tietenkin myös se merkitsee paljon, että tuotteet valmistetaan mahdollisimman lähellä. Koska valmistaminen ei kuulu oman yritykseni toimintaan, minun täytyy löytää valmistajat, joilta saan tarvitsemani palvelun.

 

Miksi laadusta kannattaa maksaa?

 

Vaatteen laatu on monisyinen asia. Pelkkä hinta ei kerro suoraan laadusta ja myös edullisesti on mahdollista löytää laadukkaasti valmistettuja vaatteita. Laatu merkitsee kuitenkin minulle materiaalin ja työn jäljen lisäksi eettisyyttä. Vaatteen hintaan vaikuttaa myös näiden asioiden lisäksi tuotannon volyymi. Halpaketjut ovat mielestäni romuttaneet vaatteen arvon. Vaatteen valmistaminen vaatii paljon eri työvaiheita materiaalin valmistuksesta lähtien. Kun tuntee hyvin tämän prosessin, ei enää kummastele vaatteen korkeaa hintaa vaan päinvastoin: Liian halpa hinta tuntuu pahalta, kun tietää, että tuotantoketjussa kaikki eivät saa kohtuullista korvausta ja materiaalit on todennäköisesti valittu ainoastaan hinnan perusteella.

 

Toivon, että ihmiset kiinnittäisivät yhä enemmän huomiota materiaaleihin: sekä tuotteen raaka-aineisiin että materiaalin tuntuun. Laadukkaan materiaalin tuntee. Kaikista kuiduista on olemassa sekä hyvää että huonoa laatua, joten pelkkä tekstiilikuidun nimi ei kerro kokonaan materiaalin laadusta. Täytyy tietenkin myös muistaa, että vaate on lopulta kulutustavara eikä mikään materiaali kestä kovassa käytössä loputtomiin. Iso merkitys vaatteen kestävyyteen on sen käytöllä, pesulla ja huollolla.

 

Mikä on sinulle tärkeintä suunnittelussa?

 

Kyllä se on käytännöllisyys. Haluan suunnitella vaatteita tarpeeseen: mietin aina, miten vaate olisi mahdollisimman mukava jokapäiväiseen käyttöön. Kaikkia ei voi ikinä miellyttää, mutta pyrin kuitenkin siihen, että vaatteet olisivat mahdollisimman monelle vartalotyypille sopivia. Ja sitten tietenkin tulevat taas materiaalit – haluan että ne olisivat mahdollisimman kestäviä ja mukavia. Käytän tuotteissani pelkästään luonnonmateriaaleja tai kasvipohjaisia muuntokuituja ellei tuote vaadi jotakin muuta materiaalia.

 

Millainen olet suunnittelijana?

 

Suunnittelen paljon tunteella, mutta olen myös hyvin analyyttinen suunnittelija. Pyrin olemaan suunnitteluprosessissa realistinen ja miettimään prosessin aikana, minkä hintainen tuotteesta on tulossa. Haluaisin, että mahdollisimman monella olisi varaa ostaa Alina Piun vaatteita.

 

Suunnitteluprosessini on usein hyvin sekava, sillä yksinyrittäjänä minulla ei ole mahdollisuutta keskittyä pelkästään suunnittelutyöhön yhtäjaksoisesti. Esimerkiksi vaatteen mallin suunnittelussa lähden yleensä liikkeelle sekä tarpeesta että tunteesta. Mietin, miltä haluan että tämä vaate tuntuu päällä. Yleensä mallin suunnittelu sekä kankaiden ja materiaalien valinta etenee päällekkäin. Joskus valmiina on malli, johon haluan tietyn tyyppisen materiaalin ja joskus ihastun materiaaliin, joka inspiroi mallin syntyyn.

 

Neuleen suunnittelu ja langat ovat kaikkein lähimpänä sydäntäni. Joskus ihastun johonkin lankaan niin, että suunnitelmat jostakin mallista muuttuvat täysin. Ensi talven mallistossa on esimerkiksi yksi villatakki, joka syntyi langan inspiroimana. Aikaisemmissa mallistoissani suunnittelin neulekuviot ja väritykset käsinneulekoneella neulomalla, mutta ensi talven malliston suunnittelussa tähän ei malliston laajenemisen takia valitettavasti ollut aikaa.

 

Mikä on parasta suunnittelussa?

 

Paras hetki suunnittelussa on se, kun koko mallisto on edessäni luonnoksina ja näen edessäni kokonaisuuden ja palaset tuntuvat loksahtelevan paikoilleen. Teen paljon päätöksiä tunteella ja joskus päätös jonkin pitkään mallistossa mukana roikkuneen mallin pois jättämisestä tuntuu oikealta. Haluaisin ehdottomasti enemmän aikaa suunnittelutyöhön. Toisaalta käytettävissä olevan ajan niukkuus on opettanut tekemään nopeita päätöksiä ja hyväksymään myös oman epävarmuuden ja epätäydellisyyden.

 

Miten rentoudut?

 

Oman perheen: mieheni ja lasteni kanssa. Kotona yleensä makoilen sohvalla ja syön suklaata :) Tykkään pelata lautapelejä, tehdä palapelejä ja katsella televisiosarjoja. Nyt tuli mieleen tällaisia syksyyn ja talveen liittyviä juttuja, vuodenaika vaikuttaa tähän paljon.

 

Keramiikka on rakas harrastukseni ja yksi rentoutumiskeinoni. Välillä tuntuu, että se liippaa liian läheltä työtäni, kun pitäisi suunnitella seuraavaa työtä tai valita lasitusvärejä. Tämän takia pidänkin eniten dreijaamisesta, jossa voi vain ottaa kasan savea ja antaa siitä syntyä mitä sillä hetkellä syntyykin.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon

© 2013-2020 by Alina Piu